A Serbet egy perzsa eredetű hűsítő, amit a fagylaltokhoz sorolják. Már évszázadok óta fogyasztják. Ez egy hűsítő jeges ital, ami többféleképpen is elkészíthető. Világszerte több néven emlegetik köztük, serbetnek, sörbetnek, szörbetnek, sorbettonak és sherbetnek is. Az általában gyümölcsös, édes ízű édesség, több országban elterjedt. Serbetet, szokások szerint desszertként fogyasztjuk, de szokták étkezés közben is hűsítőnek vagy gyomornyugtatónak is használni. Ízlés szerint ízesítik többféle gyümölccsel. A Törököknél nagyon közkedvelt ez az édesség, ami Perzsiából terjedt el. A Törökök ízesítik még sóval és sárgarépával is. Rendezvényeken, ünnepségeken és különleges alkalmakkor nagyon közkedvelt. A legnépszerűbb a rózsa serbet, ami nagyon különleges, de a Törökök sok édességüket ízesítik rózsa aromákkal, mint a serbetet is, amihez forralt vízbe rózsaaromákat csöppentgetnek végül hidegen vagy jegesen fogyasztják. A díszítéshez rózsaszirmot is adnak. Az egyik különlegességük, ami felénk nem megszokott az a sárgarépás serbet, amit karikákra vágott megfőtt sárgarépaszeleteket cukorral és vaníliás ízesítővel összekeverik, majd utána kicsit felfőzik majd jegesen vagy jégkockákkal díszítve fogyasztják.
A serbetet még gyümölcsösen felforralt vízzel és cukorral ízesítik majd, amikor jól lehűtötték, édes vizet kaptak, ízlés szerint különféle gyümölcsízesítőket adnak hozzá, szokás szerint szoktak citromhéjat vagy citromlét is használni, amiket sáfránnyal egészítik, majd a végén jegesen, jól lehűtve kínálják. A serbet több országban közkedvelt , Amerikában tejes vagy tejszínes italként ismerik. Magyarországon is ismert édesség, habár nálunk nem terjedt el, viszont mi tejszínt adunk hozzá és keményebb habos állaggúvá verjük fel és tojásfehérjében, gyümölcsökkel készítjük. Indiában is tejszínnel készítik a serbetet. A Franciák fagylajtként fogyasztják kehelyben. A Sárgadinnye serbethez 2 nagyobb sárgadinnyét meghámozzuk, majd darabokra vágjuk fel, s ezután tejszínnel és citromlé hozzáadásával le túrmixoljuk és jegesen, jól lehűtve kínálják. A görögdinnyés serbet is ugyan úgy készül, mint a sárgadinnyés csak ott ügyelni kell a magokra. <Saját megfogalmazás>
|